Over mij

Mijn naam is Anke Stegenga. In mijn begeleiding ben ik zowel nuchter als intuïtief. Gevoelige kinderen voelen zich snel op hun gemak bij mij. Vooral kinderen die zich alleen voelen en geloven “Ik kan het niet” of “Ik ben niet goed genoeg.”

Zelf als kind had ik veel last van verlegenheid. Ik voelde me niet snel op mijn gemak bij andere kinderen. Dat ik me anders voelde werd sterker door moeilijkheden die thuis ontstonden en later toen mijn vader plotseling een einde maakte aan zijn leven. Ik was 13 jaar. Ik trok me terug in mezelf, werd stil en worstelde met allerlei gevoelens. Tot ik als 16-jarige in een boek las dat je invloed hebt op wat je denkt en voelt. Dit was voor mij een openbaring, het begin van mijn bewust-worden. Het begín, want patronen zijn sterk als ze al een tijdje meegaan. Later in therapie durfde ik me beetje bij beetje meer te uiten en leerde ik dat ik een eigen keuze heb en eigen verantwoordelijkheid. 

Maar het was op reis in de wereld dat ik een grote innerlijke schat vond: mijn innerlijk kompas. Ik was alleen in vreemde landen en leerde te luisteren naar deze stem van binnen. Ik leerde te vertrouwen op mezelf. En op anderen. Want als je alleen reist moet je soms hulp vragen. 

Wat me op het spoor bracht van kindercoaching was mijn werk in de gevangenis. Dat was eerst als bibliothecaris en later als leerkracht. In gesprekken met mensen die hier vast zaten herkende ik hun verlangen en moeite om negatieve patronen te veranderen maar al te goed vanuit mijn eigen ervaringen. Hier vond ik wat ik wil: met mensen werken in het begin van hun leven! Kinderen! Zo vroeg mogelijk belemmerende denkpatronen helpen doorbreken en voorkomen. Zodat een kind zich goed voelt over wie hij is, dat hij tot zijn recht komt en een plaats in de wereld in kan nemen die echt bij hem past. Ik deed vervolgens opleidingen beeldende therapie, pabo en uiteindelijk kindercoaching. Gevolgd door trainingen op het gebied van beelddenken; Ik leer anders en de Matrix methode.

Nu help ik kinderen die zich alleen voelen. Omdat ik dit goed begrijp vanuit mijn eigen ervaring en hieruit mijn weg heb gevonden. Het tofste vind ik het om kinderen te helpen door hun ouders te helpen. ‘Ruim de stenen op van je pad ten behoeve van je kinderen’ is al jarenlang ook mijn eigen motto. Ook al heb ik zelf geen kinderen. 

En wat beelddenken betreft… Problemen met beelddenken op school gaan vaak ook samen met zich alleen voelen. Tenminste, zolang beelddenken niet herkend en begrepen wordt. Toen ik me in beelddenken verdiepte vielen er bij mij zoveel kwartjes; over mijzelf en over de kinderen met wie ik werkte en had gewerkt. Zelfkennis is belangrijk om te worden wie je wilt zijn.

Praktijk De Witte Kat is aan de rand van Emmen in een huiselijke en groene omgeving. Ik houd van dieren en heb twee katten.

 

      Logo coach Ik leer anders PNG