Over mij

Mijn naam is Anke Stegenga. Ik hou van verhelderen. In mijn begeleiding ben ik zowel nuchter als intuïtief. Gevoelige kinderen voelen zich snel op hun gemak bij mij. Vooral kinderen die geloven “Ik kan het niet” of “Ik ben niet goed genoeg.”

Zelf had ik als kind veel last van mijn verlegenheid. Ik voelde me niet snel op mijn gemak bij andere kinderen. Dit werd sterker toen mijn vader plotseling een einde maakte aan zijn leven. Ik was 13 jaar. Ik trok me terug in mezelf, werd stil en worstelde met allerlei gevoelens. Tot ik als 16-jarige in een boek las dat je invloed hebt op wat je denkt en voelt. Dit was voor mij een openbaring, het begin van mijn bewust-worden. Het begín, want patronen zijn sterk als ze al een tijdje meegaan. In therapie durfde ik me beetje bij beetje meer te uiten en leerde ik dat ik een eigen keuze heb. 

Maar het was op reis in de wereld dat ik een grote innerlijke schat vond: mijn innerlijk kompas. Ik was alleen in vreemde landen en leerde te luisteren naar deze stem van binnen. Ik leerde te vertrouwen op mezelf. En op anderen. Want als je alleen reist moet je soms hulp vragen. 

Wat me op het spoor bracht van kindercoaching was mijn werk in de gevangenis; eerst als bibliothecaris en later als leerkracht. In gesprekken met mensen die hier vast zaten herkende ik hun verlangen en moeite om negatieve patronen te veranderen maar al te goed vanuit mijn eigen ervaringen. Hier vond ik wat ik wil: met mensen werken in het begin van hun leven! Kinderen! Zo vroeg mogelijk belemmerende denkpatronen helpen doorbreken en voorkomen. Zodat een kind tot zijn recht komt en een plaats in de wereld in kan nemen die bij hem past. Ik deed vervolgens opleidingen beeldende therapie, pabo en uiteindelijk kindercoaching. Gevolgd door trainingen op het gebied van beelddenken. Ik help nu kinderen en hun ouders de ombuiging te maken van ‘ik kan het niet’ naar ‘ik kan’.

Problemen met beelddenken op school gaan vaak ook samen met negatief denken. Tenminste, zolang beelddenken niet herkend en begrepen wordt. Toen ik me in beelddenken verdiepte vielen er zoveel kwartjes; over de kinderen met wie ik werkte en over mezelf. Ik begreep de kinderen en mezelf in één keer zoveel beter. Zelfkennis is belangrijk om te worden wie je wilt zijn.

Praktijk De Witte Kat is aan de rand van Emmen in een huiselijke en groene omgeving. De Witte Kat betekent puur, speels, focus en rust. Ik houd van dieren en heb twee katten; Joske en Edzer.

 

Ik ben aangesloten bij:   

      

Logo coach Ik leer anders PNG